Onze behandelingen

Over Endo- en Ectoparasieten

Vlooien
Ontwormen hond of kat
Teken

Vlooien

Als het buiten kouder wordt, gaat binnen de verwarming aan. Denk dan aan vlooien. Vlooien zitten er ook graag warmpjes bij!

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Meesterlijke voortplanters

Vervelend en irritant zijn ze, die kleine bloedzuigers. Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnenshuis. En omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven. Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voort- planters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien.

Vlooieneitjes liggen overal

U denkt misschien dat uw huisdier geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje rood-bruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

Voorkom een vlooiencircus

Misschien bent u terughoudend met het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen op uw huisdier. Als u niet op tijd behandelt, krijgt u wel een heel vlooiencircus in uw huis. En van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af. Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak.

Vlooienmiddelen kiezen

U kunt kiezen uit verschillende manieren om vlooien te bestrijden. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij geven u graag persoonlijk advies!

Doorbreek de levenscyclus van de vlo

Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.

Uw dier en huis vlooienvrij

Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.
Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.
Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.
Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. Wij geven u graag advies.

Wist u dat…

  • een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
  • één volwassen vlo op die manier meer dan 1000 nakomelingen kan voortbrengen?
  • eitjes na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
  • uit een eitje, na gemiddeld 3 tot 8 weken weer een volwassen vlo ontstaat?
  • vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
  • uw hond allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
  • het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief op te ruimen?

Voor eens en altijd DUIDELIJKHEID over ontwormen hond en kat

De Europese organisatie ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) bestaat uit een groep dierenarts-parasitologen en is opgericht vanwege het ontbreken van een eenduidig Europees beleid op het gebied van parasietenbestrijding bij huisdieren. ESCCAP geeft actuele informatie en ontwikkelt uniforme richtlijnen voor parasietenbestrijding bij hond en kat en zorgt voor een brede verspreiding.

ESCCAP is een non-profit organisatie die zich bezig houdt met het verstrekken van duidelijke en zinvolle informatie voor dierenartsen en eigenaren met het doel de relatie tussen huisdier en eigenaar te versterken. Ook richt ESCCAP zich op de voorlichting over parasietenbestrijding bij huisdieren.

De ESCCAP Richtlijnen geven een overzicht van de verschillende situaties in Europa met de nadruk op de belangrijkste verschillen tussen parasieten in de verschillende delen van Europa. Daarnaast worden er specifieke aanbevelingen gegeven over te nemen bestrijdingsmaatregelen.

Hieronder vind u het advies van de ESCCAP. Voor meer informatie: www.esccap.eu

Ontworm advies hond & kat

Pups: op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken; vervolgens iedere maand tot de leeftijd van 6 maanden; daarna 4x per jaar

Kittens: op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken; vervolgens iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden; daarna 4x per jaar

Teef/Poes: tegelijk met zogende pups/kittens

Overige dieren: minimaal 4x per jaar

In een aantal gevallen is het beter om nog vaker te ontwormen. Bij jachthonden geldt het advies iedere 4-6 weken ontwormen; importhonden uit het buitenland en honden die mee gaan op vakantie naar een gebied waar hartworm voorkomt, moeten maandelijks ontwormd worden tot en met 1 maand na thuiskomst.

teken

Teken zijn tegenwoordig het hele jaar door een risico voor de hond.

Teken zijn spinachtige parasieten die bloed zuigen bij mens en dier om te overleven. Teken zijn overbrengers van vele, lang niet altijd onschuldige ziekten waaronder ziekte van Lyme en Babesiose.

Uit onderzoek is gebleken dat er tegenwoordig meer ziekteverwekkende teken zijn dan voorheen.

De Dermacentor reticulatus teek kan Babesiose overbrengen, een ziekte die zonder behandeling dodelijk is voor de hond. Deze teek kwam eerst alleen in Zuid-Europese en subtropische gebieden voor, maar is inmiddels al zo vaak door verschillende honden uit het buitenland meegenomen, dat deze teek zich permanent in Nederland heeft gevestigd. Het opvallende aan deze dermacentor teek is dat deze teken voornamelijk in de periode september-april actief zijn, terwijl voorheen de Nederlandse teken vooral actief waren tussen maart-november.

Dit houdt dus in dat teken het hele jaar door een risico vormen voor de hond.

De eenvoudigste manier om deze ziekten te voorkomen is om uw hond tegen de teken zelf te beschermen met een tekenwerend middel.

Wij raden u aan alle honden het hele jaar door maandelijks te behandelen met een tekenwerend middel.

Voor een passende tekenbehandeling kunt bij de assistente terecht voor meer informatie.

preventieve maatregelen

Het is aan te raden een aantal preventieve maatregelen te nemen voor de gezondheid van de hond. Denk hierbij aan vaccinaties, ontwormen, vlooienbehandeling, teken-behandeling, sterilisatie, castratie e.d.

Het is belangrijk er voor te zorgen dat de hond goed gevaccineerd is tegen bepaalde ernstige ziekten. Als een hond wordt gevaccineerd, zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door afweerstoffen en afweercellen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. De hond is dus voor een bepaalde periode beschermd. Afhankelijk van verschillende factoren zoals omgeving, leeftijd, verschillen tussen ziekten en eigenschappen van de te gebruiken vaccins, maakt de dierenarts een vaccinatieschema passend bij uw hond.

Ontwormen van uw hond is essentieel voor de gezondheid van uw hond maar zeker ook voor de gezondheid van de mens en dan met name van kinderen. Bijna alle honden dragen op een moment in hun leven wormen bij zich. Pups bijvoorbeeld worden vaak al geboren met een spoelworminfectie, of ze worden ermee besmet via de moedermelk. Kinderen kunnen worden besmet met wormen tijdens het spelen in besmette zandbakken of andere plaatsen in de omgeving of bij het aaien van de vacht.

Vlooien zijn ongemakkelijk voor de hond, maar ook voor de mens. Het speeksel van de vlo wat wordt geïnjecteerd alvorens er bloed wordt gezogen kan huidallergieën veroorzaken zodat de hond gaat krabben en bijten. De huid wordt rood en infecteert en er treed dus haarverlies op. Bij puppy’s kunnen vlooien zelfs zoveel bloed opzuigen dat de pup aan bloedarmoede kan lijden. Ook kan de vlo een lintwormbesmetting overbrengen omdat de vlo een tussengastheer is voor de lintworm. Vlooien kunnen ook mensen bijten, meestal is dat op de onderbenen en veroorzaken rode jeukende bultjes

Uit onderzoek is gebleken dat besmetting van de ziekte van Lyme via een tekenbeet in Nederland aanzienlijk is. Wij raden dan ook aan om uw hond te behandelen met een teken-werend middel. In bepaalde gebieden in Nederland en in Europa is ook een tweede teeksoort actief. Deze teek de Dermacentor reticulatus, kan een bloedparasiet overbrengen die dodelijk kan zijn voor uw hond. Voor de optimale bescherming tegen teken kunt u het beste even langs komen bij de kliniek voor een passend advies voor uw hond.

Wanneer u een teef heeft, adviseren wij haar te laten steriliseren wanneer u niet met haar wilt fokken. Bij een sterilisatie (eigenlijk castratie) worden de eierstokken verwijderd, zodat de hond niet meer loops wordt. De voordelen bij de sterilisatie van de teef zijn groter dan de nadelen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een teef op jonge leeftijd wordt gesteriliseerd, de kans op melkkliertumoren wordt geminimaliseerd, evenals suikerziekte. Ook de vaak voorkomende baarmoederontsteking (pyometra) wordt voorkomen door de teef te steriliseren.

Het nadeel aan sterilisatie van de teef is dat zij na de sterilisatie de neiging kan hebben om zwaarder te worden. Dit komt omdat na de sterilisatie de teef minder energie verbruikt. Dit nadeel is simpel op te lossen door te teef aangepaste voeding te geven wanneer blijkt dat ze in gewicht gaat toenemen.

Bij de castratie van de reu worden de zaadballen weggehaald. Er zijn hele andere redenen dan bij teef waarom iemand zijn reu zou laten castreren. Reuen worden vaak alleen gecastreerd wanneer er sprake is van gedragsproblemen of een medisch probleem. Bij prostaatproblemen bijvoorbeeld is castratie de aangewezen manier om de problemen te verminderen of zelfs te verhelpen. Ook bij hardnekkige voorhuidontstekingen is castratie een oplossing.

Een reu die dominant is naar mensen of andere reuen of een reu die hypersexueel is kan dit gedrag vaak aanzienlijk verminderen wanneer hij is gecastreerd.

Fokbegeleiding

In onze kliniek houden wij ons ook bezig met fokbegeleiding. Wij kunnen door middel van progesteronbepaling het juiste dektijdstip bepalen. Dit gebeurt vanaf de 8e dag van de loopsheid om de dag.

We kunnen een drachtigheidstest doen om te zien of de teef dragend is, maar we kunnen ook vanaf de 45e dag na de dekking een röntgenfoto maken om te zien of de teef dragend is en op hoeveel pups je kan rekenen.

Uiteraard staan wij altijd voor u klaar bij eventuele vragen rondom of tijdens de bevalling.

Indien nodig kan er met de dierenarts afgesproken worden dat hij bereikbaar blijft voor overleg.

Voeding

Een goede voeding vanaf pup af aan is enorm belangrijk voor de rest van zijn leven.

Tegenwoordig zijn er verschillende voeren voor verschillende honden.

Het is belangrijk een goede voeding aan uw hond te geven die afgestemd is voor zijn grootte en leeftijd.

Kom eens vrijblijvend in onze kliniek langs voor voedingsadvies aangepast aan uw hond.

De assistente in de kliniek is Erkend Adviseur Voeding puppy’s en kittens.

Bel ons

Stuur ons een mail

Bezoek ons

van Heuven Goedhartstraat 45

2811BT Reeuwijk