Onze behandelingen

Over uw knaagdier

Verzorging
Voeding cavia

verzorging

Bij knaagdieren dient u voornamelijk te letten op huisvesting en hygiëne.

Wat de huisvesting betreft dient u te zorgen voor een ruime droge kooi, het liefst van kunststof zodat deze goed schoon te houden is. Maak de kooi 2x in de week schoon en zorg voor voldoende hooi of houtkrullen (uiteraard is dit afhankelijk van het soort dier dat u heeft). Zorg ervoor dat de kooi en het diertje niet op de tocht komt te staan, en zorg voor wat speeltjes zodat ze zich niet vervelen.

Sommige knaagdieren vinden het heerlijk om wat te knabbelen te hebben, maar zorg er voor dat ze hun gewone voer binnen krijgen waar alle vitaminen en belangrijke voedingsstoffen inzitten.

Wat ook niet onbelangrijk is om te vermelden, is het feit dat knaagdieren (en met name de kleine knaagdieren) zich razendsnel kunnen voortplanten. Houdt daar rekening mee bij de aanschaf van meerdere knaagdieren van een soort.

Voeding cavia

De cavia is een verhaal apart wat betreft de voeding. Cavia’s moeten namelijk voldoende vitamine C in het voedsel krijgen omdat ze dat niet zelf aan kunnen maken. Geef daarom speciaal en niet te oud caviavoer. Wij adviseren Supreme Science Selective Guinea Pig, een complete uitgebalanceerde voeding voor cavia’s.

Verder kun je een cavia ook groenvoer geven zoals andijvie, paprika en fruit, bijvoorbeeld sinaasappel. Jonge cavia’s, drachtige cavia’s en zieke cavia’s hebben behoefte aan meer vitamine C. Je kunt dan vitamine C tabletjes geven. Gebruik geen druppels vitamine C opgelost in water, want vitamine C is opgelost in water niet werkzaam meer.

Verder moet er altijd vers hooi of gras beschikbaar zijn.

Net als bij konijnen zijn cavia’s gevoelig voor plotselinge voerveranderingen. Geef van nieuw voer telkens kleine beetjes per keer en bouw de hoeveelheid langzaam aan op.

Cavia’s zijn slordige eters, morsen veel en doen gerust hun behoefte in de voerbak. Het beste kun je bij cavia’s een stenen voerbak neerzetten die niet omvalt.

Ook bij cavia’s geldt een drinkfles is beter dan een waterbak, dat blijft tenminste schoon.

Bel ons

Stuur ons een mail

Bezoek ons

van Heuven Goedhartstraat 45

2811BT Reeuwijk