Onze behandelingen

Over uw kat

Aanschaf
Opvoeding
Preventieve maatregelen
Voeding

Aanschaf

Wanneer u van plan bent een kat aan te schaffen, moet u goed beseffen dat een kat oud kan worden. Een kat kan gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud worden.

Een kat is ook een onafhankelijk dier dat graag zijn eigen gang gaat. Een kat hoef je niet uit te laten en hij eet wanneer hij honger heeft. Een kat is aanhankelijk wanneer de kat het wil.

Het is belangrijk om even stil te staan bij wat u wilt: Een volwassen kat of een kitten, een poes of een kater, een raskat of een huis-tuin en keukenkat. Wilt u er een of wilt u er meer.

Wanneer u een kat aanschaft let dan op het volgende:

 • Ziet de kat er levendig uit?
 • Is hij open en enthousiast?
 • Is de kat in huiselijke omgeving opgegroeid?
 • Zijn de oren schoon, zijn de ogen schoon en helder?
 • Ziet de huid en de vacht er goed uit?
 • Heeft de kat de juiste inentingen gehad?
 • Is hij ontwormd en behandelt tegen vlooien?

Voordat de kat in zijn nieuwe huis komt, zorg er dan voor dat je het volgende al in huis hebt:

 • voeding
 • voerbakje + waterbakje
 • kattenmandje
 • kattenbak met vulling
 • speeltjes
 • krabpaal, krabmat of krabplank
 • transport/reiskooi

opvoeding

Een kat is goed op te voeden.

Als een kat iets doet wat niet mag, straf dan met een harde stem of met een klap in je handen. Dat is vaak al voldoende. Katten zijn jagers en hebben dus jachtinstincten, die zijn niet af te leren.

Onzindelijkheid, sproeien en krabben aan meubels zijn ongewenst gedrag die een kat vertoond.

De belangrijkste oorzaken van onzindelijkheid zijn ziekte, omgevingsveranderingen of de kattenbak. Om onzindelijkheid op te lossen is het verstandig eerst een urineonderzoek te doen, om een medische reden voor de onzindelijkheid vast te stellen of uit te sluiten.

De belangrijkste oorzaken van sproeien zijn ziekte, hormonen of omgevingsfactoren. Castratie is vaak de beste oplossing voor dit probleem.

Krabben aan meubels is voor katten eveneens natuurlijk gedrag., ze doen dit om de nagels in een goede conditie te houden, en om geur af te geven. Dit probleem komt vaak voor bij katten die niet naar buiten kunnen. Een goede krabpaal op een goede plek kan de oplossing zijn voor dit probleem.

preventieve maatregelen

Het is aan te raden een aantal preventieve maatregelen te nemen voor de gezondheid van de kat. Denk hierbij aan vaccinaties, ontwormen, vlooienbehandeling, teken-behandeling, sterilisatie, castratie e.d.

Het is belangrijk er voor te zorgen dat de kat goed gevaccineerd is tegen kattenziekte en niesziekte. Als een kat wordt gevaccineerd, zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door afweerstoffen en afweercellen te maken tegen kattenziekte en niesziekte. De kat is dus voor een bepaalde periode beschermd. Afhankelijk van verschillende factoren zoals omgeving, leeftijd en eigenschappen van de te gebruiken vaccins.

Kattenziekte is een virusziekte bij de katten van alle leeftijden, maar is vaak dodelijk voor kittens en oudere niet gevaccineerde katten.

Niesziekte is een aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Verschillende virussen en bacteriën spelen een rol.

Ontwormen van uw kat is essentieel voor de gezondheid van uw kat maar zeker ook voor de gezondheid van de mens en dan met name van kinderen. Kittens worden vaak al geboren met een spoelworminfectie, of ze worden ermee besmet via de moedermelk. Kinderen kunnen worden besmet met wormen tijdens het spelen in besmette zandbakken of andere plaatsen in de omgeving of bij het aaien van de vacht.

Vlooien zijn ongemakkelijk voor katten, maar ook voor de mens. Het speeksel van de vlo wat wordt geïnjecteerd alvorens er bloed wordt gezogen kan huidallergieën veroorzaken zodat de kat gaat krabben en bijten. De huid wordt rood en infecteert en er treed dus haarverlies op. Bij kittens kunnen vlooien zelfs zoveel bloed opzuigen dat het kitten aan bloedarmoede kan lijden. Ook kan de vlo een lintwormbesmetting overbrengen omdat de vlo een tussengastheer is voor de lintworm. Vlooien kunnen ook mensen bijten, meestal is dat op de onderbenen en veroorzaken rode jeukende bultjes.

Wanneer een poes ouder is dan 6 maanden, kan zij gesteriliseerd worden. De eierstokken worden dan verwijderd. Na sterilisatie kan ze geen kittens meer krijgen en wordt ze ook niet meer krols. Het is voor de gezondheid van de poes beter haar te laten steriliseren. Zo loopt ze minder kans baarmoederontsteking, mammatumoren en suikerziekte te krijgen. Mammatumoren bij poezen zijn bijna altijd kwaadaardig.

Ook kan een poes vaak krols zijn. Sommige poezen zijn iedere 3 weken krols. Dit is ongemakkelijk voor zowel de poes als de eigenaar. Een krolse poes kan net als een kater gaan sproeien en onzindelijk zijn. Ook zal een krolse poes veel weglopen om op zoek te gaan naar een leuke kater.

Er zijn in Nederland ontzettend veel zwerfkatten, en ook de asielen zitten overvol met katten. Dat is nog een goede reden om een poes te laten steriliseren.

Wij adviseren altijd een kater pas te laten castreren vanaf de leeftijd van een jaar. Dan is de kater volgroeid.

Wanner de kater eerder kater-eigenschappen gaat vertonen (sproeien, rondzwerven) moet hij eerder gecastreerd worden.

Een gecastreerde kater zal wat aanhankelijker worden. Hij blijft dichter bij huis, zal geen hele sterke urinegeur meer hebben en hij zal minder vechten met andere katten.

Voeding

Goede voeding is de basis voor een gezond en lang leven voor de kat. Vooral opgroeiende kittens hebben een evenwichtige voeding nodig voor sterke botten en spieren, een gezonde huid en vacht, gezond spijsverteringsstelsel, een sterk afweersysteem en voor de optimale ontwikkeling van de hersenen en leervermogen.

In tegenstelling tot honden, zijn katten wat voeding betreft identiek aan elkaar. Er is bij katten geen rasverschil bij voeding. Katten kunnen het beste gevoerd worden naar leeftijd, activiteit, gewicht en de algehele gezondheid van de kat.

Kom vrijblijvend in onze kliniek langs voor het beste voedingsadvies voor uw kat.

De assistente in de kliniek zijn is Erkend Adviseur Voeding puppy’s en kittens.

Bel ons

Stuur ons een mail

Bezoek ons

van Heuven Goedhartstraat 45

2811BT Reeuwijk