Onze behandelingen
Over uw hond
Aanschaf
Voordat u een hond aanschaft, raden wij u aan eerst informatie in te winnen. Houd er rekening mee dat een hond regelmatig uitgelaten moet worden. Bedenk ook wat uw hond u de komende 10-12 jr gaat kosten. Verder is het belangrijk om even stil te staan bij wat voor soort hond u wilt: een pup of een volwassen hond, een reu of een teef, een rashond of een bastaard, wat voor rashond, wat past het beste qua karakter bij uw gezin.
U wilt natuurlijk een hond aanschaffen die gezond is. Let daarom bij de aanschaf op de volgende punten:
- Ziet de hond er levendig uit?
- Is hij open en enthousiast?
- Is de hond in huiselijke omgeving opgegroeid?
- Zijn de oren schoon, zijn de ogen schoon en helder?
- Ziet de huid en de vacht er goed uit?
- Heeft de hond de juiste inentingen gehad?
- Is hij ontwormd en behandeld tegen vlooien?
Als er een hond in huis komt, zorg er dan voor dat u de volgende spullen voor de hond heeft:
- voeding
- voer- en waterbak
- halsband + riem
- speeltjes
- iets om op te kluiven
- hondenmand of hondenkussen
- eventueel een bench
opvoeding
De opvoeding van uw hond is enorm belangrijk. Als u dit goed doet, dan heeft u een goede trouwe viervoeter. Een hond is een roedeldier en hij of zij gaat u ook als een van de zijnen beschouwen. Het is belangrijk dat u te allen tijde de baas blijft over de hond. U bent de roedelleider. Een duidelijke en consequente opvoeding is hierbij van zeer groot belang. Als u consequent blijft, dan weet uw hond waar hij aan toe is.
Wanneer u een puppy aanschaft, raden wij aan om een puppy-cursus te volgen. Tegenwoordig zijn er talloze hondenscholen waarbij u dit kunt doen (Voor adressen in de buurt moet u even contact met ons opnemen). U kunt vrijblijvend een kijkje gaan nemen bij hondenscholen, zodat u van te voren kunt bepalen welke cursus het beste bij u past. Er zijn namelijk verschillende trainingsmethodes.
Ook leert u op cursus bijvoorbeeld hoe u de hond het beste zindelijk kunt maken, u leert ook hoe u de hond kunt trainen om alleen thuis te blijven, etc.
Een cursus is leuk, leerzaam en gezellig voor zowel de hond als de baas!
Ook wanneer u een volwassen hond heeft aangeschaft kunt u een cursus volgen. Bel ons even of ga bij een hondenschool in de buurt langs voor meer informatie.
preventieve maatregelen
Het is aan te raden een aantal preventieve maatregelen te nemen voor de gezondheid van de hond. Denk hierbij aan vaccinaties, ontwormen, vlooienbehandeling, teken-behandeling, sterilisatie, castratie e.d.
Het is belangrijk er voor te zorgen dat de hond goed gevaccineerd is tegen bepaalde ernstige ziekten. Als een hond wordt gevaccineerd, zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door afweerstoffen en afweercellen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. De hond is dus voor een bepaalde periode beschermd. Afhankelijk van verschillende factoren zoals omgeving, leeftijd, verschillen tussen ziekten en eigenschappen van de te gebruiken vaccins, maakt de dierenarts een vaccinatieschema passend bij uw hond.
Ontwormen van uw hond is essentieel voor de gezondheid van uw hond maar zeker ook voor de gezondheid van de mens en dan met name van kinderen. Bijna alle honden dragen op een moment in hun leven wormen bij zich. Pups bijvoorbeeld worden vaak al geboren met een spoelworminfectie, of ze worden ermee besmet via de moedermelk. Kinderen kunnen worden besmet met wormen tijdens het spelen in besmette zandbakken of andere plaatsen in de omgeving of bij het aaien van de vacht.
Vlooien zijn ongemakkelijk voor de hond, maar ook voor de mens. Het speeksel van de vlo wat wordt geïnjecteerd alvorens er bloed wordt gezogen kan huidallergieën veroorzaken zodat de hond gaat krabben en bijten. De huid wordt rood en infecteert en er treed dus haarverlies op. Bij puppy’s kunnen vlooien zelfs zoveel bloed opzuigen dat de pup aan bloedarmoede kan lijden. Ook kan de vlo een lintwormbesmetting overbrengen omdat de vlo een tussengastheer is voor de lintworm. Vlooien kunnen ook mensen bijten, meestal is dat op de onderbenen en veroorzaken rode jeukende bultjes
Uit onderzoek is gebleken dat besmetting van de ziekte van Lyme via een tekenbeet in Nederland aanzienlijk is. Wij raden dan ook aan om uw hond te behandelen met een teken-werend middel. In bepaalde gebieden in Nederland en in Europa is ook een tweede teeksoort actief. Deze teek de Dermacentor Reticulatus, kan een bloedparasiet overbrengen die dodelijk kan zijn voor uw hond. Voor de optimale bescherming tegen teken kunt u het beste even langs komen bij de kliniek voor een passend advies voor uw hond.
Wanneer u een teef heeft, adviseren wij haar te laten steriliseren wanneer u niet met haar wilt fokken. Bij een sterilisatie (eigenlijk castratie) worden de eierstokken verwijderd, zodat de hond niet meer loops wordt. De voordelen bij de sterilisatie van de teef zijn groter dan de nadelen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een teef op jonge leeftijd wordt gesteriliseerd, de kans op melkkliertumoren wordt geminimaliseerd, evenals suikerziekte. Ook de vaak voorkomende baarmoederontsteking (Pyometra) wordt voorkomen door de teef te steriliseren.
Het nadeel aan sterilisatie van de teef is dat zij na de sterilisatie de neiging kan hebben om zwaarder te worden. Dit komt omdat na de sterilisatie de teef minder energie verbruikt. Dit nadeel is simpel op te lossen door te teef aangepaste voeding te geven wanneer blijkt dat ze in gewicht gaat toenemen.
Bij de castratie van de reu worden de zaadballen weggehaald. Er zijn hele andere redenen dan bij teef waarom iemand zijn reu zou laten castreren. Reuen worden vaak alleen gecastreerd wanneer er sprake is van gedragsproblemen of een medisch probleem. Bij prostaatproblemen bijvoorbeeld is castratie de aangewezen manier om de problemen te verminderen of zelfs te verhelpen. Ook bij hardnekkige voorhuidontstekingen is castratie een oplossing.
Een reu die dominant is naar mensen of andere reuen of een reu die hypersexueel is kan dit gedrag vaak aanzienlijk verminderen wanneer hij is gecastreerd.
Fokbegeleiding
We kunnen een drachtigheidstest doen om te zien of de teef dragend is, maar we kunnen ook vanaf de 45e dag na de dekking een röntgenfoto maken om te zien of de teef dragend is en op hoeveel pups je kan rekenen.
Uiteraard staan wij altijd voor u klaar bij eventuele vragen rondom of tijdens de bevalling.
Indien nodig kan er met de dierenarts afgesproken worden dat hij bereikbaar blijft voor overleg.
Voeding
Tegenwoordig zijn er verschillende voeren voor verschillende honden.
Het is belangrijk een goede voeding aan uw hond te geven die afgestemd is voor zijn grootte en leeftijd.
Kom eens vrijblijvend in onze kliniek langs voor voedingsadvies aangepast aan uw hond.
De assistente in de kliniek is Erkend Adviseur Voeding puppy’s en kittens.
Bel ons
Stuur ons een mail
Bezoek ons
van Heuven Goedhartstraat 45
2811BT Reeuwijk