Kliniek voor gezelschapsdieren
 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 

Actueel

 

 

Geef vlooien geen kans!

 

Nu het buiten kouder wordt, gaat binnen de verwarming aan.

Vlooien zitten er ook graag warmpjes bij!

 

 

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

 

Meesterlijke voortplanters

Vervelend en irritant zijn ze, die kleine bloedzuigers. Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnenshuis. En omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven.  Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien.

 

Vlooieneitjes liggen overal

U denkt misschien dat uw huisdier geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!

 

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje rood-bruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

Voorkom een vlooiencircus
Misschien bent u terughoudend met het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen op uw huisdier. Als u niet op tijd behandelt krijgt u wel een heel vlooiencircus in uw huis. En van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af. Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak.

 

Vlooienmiddelen kiezen

U kunt kiezen uit verschillende manieren om vlooien te bestrijden. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of  voor een langdurige bescherming. Wij geven u graag persoonlijk advies!

Doorbreek de levenscyclus van de vlo

Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.

Uw dier en huis vlooienvrij

 • Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.
 • Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.
 • Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.
 • Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. Wij geven u graag advies.

 

vlo hond.jpg 

 

Wist u dat...

 • een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
 • één volwassen vlo op die manier meer dan 1000 nakomelingen kan voortbrengen?
 • eitjes na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
 • uit een eitje, na gemiddeld 3 tot 8 weken weer een volwassen vlo ontstaat?
 • vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
 • uw hond allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
 • het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief op te ruimen?

 

 

 

 

Nieuw dierenpaspoort vanaf 29-12-2014

Vanaf 29 december 2014 zijn nieuwe Europese Verordeningen van kracht met betrekking tot het reizen met dieren naar en vanuit het buitenland.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van het LICG:

http://licg.nl/6jm/nieuw-dierenpaspoort-vanaf-29-12-2014.html

 

Voor eens en altijd DUIDELIJKHEID over ontwormen hond en kat

 

De Europese organisatie ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) bestaat uit een groep dierenarts-parasitologen en is opgericht vanwege het ontbreken van een eenduidig Europees beleid op het gebied van parasietenbestrijding bij huisdieren. ESCCAP geeft actuele informatie en ontwikkelt uniforme richtlijnen voor parasietenbestrijding bij hond en kat en zorgt voor een brede verspreiding.

ESCCAP is een non-profit organisatie die zich bezig houdt met het verstrekken van duidelijke en zinvolle informatie voor dierenartsen en eigenaren met het doel de relatie tussen huisdier en eigenaar te versterken. Ook richt ESCCAP zich op de voorlichting over parasietenbestrijding bij huisdieren.

De ESCCAP Richtlijnen geven een overzicht van de verschillende situaties in Europa met de nadruk op de belangrijkste verschillen tussen parasieten in de verschillende delen van Europa. Daarnaast worden er specifieke aanbevelingen gegeven over te nemen bestrijdingsmaatregelen.

Hieronder vind u het advies van de ESCCAP. Voor meer informatie: www.esccap.eu

 

Ontworm advies hond & kat

Pups: op leeftijd van 2,4,6 en 8 weken; vervolgend iedere maand tot de              leeftijd van 6 maanden; daarna 4x per jaar

Kittens: op een leeftijd van 3,5 en 7 weken; vervolgens iedere maand tot

            een leeftijd van 6 maanden; daarna 4x per jaar

Teef/Poes: tegelijk met zogende pups/kittens

Overige dieren: minimaal 4x per jaar

In een aantal gevallen is het beter om nog vaker te ontwormen. Bij jachthonden geldt het advies iedere 4-6 weken ontwormen; importhonden uit en honden die mee gaan op vakantie naar een gebied waar hartworm voorkomt, moeten maandelijks ontwormd worden tot en met 1 maand na thuiskomst.

 

Teken

Teken zijn tegenwoordig het hele jaar door een risico voor de hond.

 

Teken zijn spinachtige parasieten die bloedzuigen bij mens en dier om te overleven. Teken zijn overbrengers van vele, lang niet altijd onschuldige ziekten waaronder ziekte van Lyme en Babesiose.

Uit onderzoek is gebleken dat er tegenwoordig meer ziekteverwekkende teken zijn dan voorheen.

De dermacentor reticulatus teek kan babesiose overbrengen, een ziekte die zonder behandeling dodelijk is voor de hond. De teek kwam eerst alleen in Zuid-Europese en subtropische gebieden voor, maar is inmiddels al vaak door verschillende honden uit het buitenland meegenomen, dat deze teek zich permanent in Nederland heeft gevestigd. Het opvallende aan deze dermacentor teek is dat deze teken voornamelijk in de periode september-april actief zijn, terwijl voorheen de Nederlandse teken vooral actief waren tussen maart-november.

Dit houd dus in dat teken het hele jaar door een risico vormen voor de hond.

De eenvoudigste manier om deze ziekten te voorkomen is om uw hond tegen de teken zelf te beschermen met een tekenwerend middel.

Wij raden u aan alle honden het hele jaar door maandelijks te behandelen met een tekenwerend middel.

Voor een passende tekenbehandeling kunt bij de assistente aan de balie terecht voor meer informatie.

 

 

Op Vakantie met u huisdier

 

Invoereisen hond/ kat/ fret – laatst gewijzigd 15-05-2008

                                                 

Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:

-          De dieren moeten in het bezit zijn van een paspoort volgens   

           Europees model;            
-          De dieren moeten een geldige Rabiës vaccinatie hebben;
-          De dieren moeten geïdentificeerd zijn middels chip of tatoeage.

 

De geldigheid van de Rabiësvaccinatie is afhankelijk van het gebruikte vaccin. Wij gebruiken een vaccin dat een geldigheidsduur heeft van 3 jaar.

Voor de meest recente regels die verbonden zijn aan het land van bestemming, kunt u terecht op de website van het LICG. (landelijk Informatiecentrum voor gezelschapsdieren. www.licg.nl

 

Dieren jonger dan 3 maanden

De invoer dieren jonger dan 3 maanden is per lidstaat geregeld. Een aantal landen laten dieren jonger dan 3 maanden niet toe. De eigenaar kan hierover informeren bij de ambassade van het land van bestemming. Voor import naar Nederland geldt dat deze dieren toegelaten worden mits geïdentificeerd en voorzien van een EU paspoort plus een mondelinge verklaring dat het jong is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact geweest met dieren die mogelijk besmet waren met Rabiës. De douane legt deze verklaring schriftelijk vast. Het jonge dier mag ook de grens over vergezeld van het moederdier waarvan het nog afhankelijk is.

Bovenstaande importeisen gelden alleen voor dieren uit EU landen en landen die op de lijst met derde landen staan (zie www.minlnv.nl). De import van dieren jonger dan 3 maanden uit niet EU landen en landen die niet op de lijst staan wordt niet zonder meer toegestaan. Deze dieren zullen eerst o.a. een bloedtest moeten ondergaan (hetzelfde dus als dieren ouder dan 3 maanden).

 

 

Wel of niet inenten?

 

Er is de laatste jaren veel discussie over het nut van vaccineren in het algemeen. De meeste huisdieren worden in Nederland gevaccineerd tegen een aantal ernstige infectieziekten. Deze ziekten verschillen per diersoort. Honden worden tegen andere ziektes ingeënt dan katten. Sommige infectieziekten die bij dieren voorkomen zijn ook gevaarlijk voor mensen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Weil.

De meest gebruikte vaccinatie bij huisdieren was een combinatievaccin, ook wel cocktail genoemd. Het voordeel is dat dieren in 1 prik alles krijgen en dus niet veel vaker geprikt hoeven te worden.

Afgelopen jaren is gebleken uit onderzoek dat sommige ziektes in het combinatievaccin langer beschermen dan 1 jaar. Dat betekent dat de grote cocktail niet meer elk jaar gegeven hoeft te worden.

Maar sommige ziektes, bijvoorbeeld de ziekte van Weil en kennelhoest, moeten wel jaarlijks herhaald worden om voldoende te beschermen. Dus het is wel belangrijk dat uw huisdier elk jaar gevaccineerd wordt.

 

De afgelopen 20 jaar is het aantal uitbraken van ernstige infectieziekten bij honden en katten drastisch afgenomen. Dit is te danken aan het vaccineren van veel dieren. Toch sterven er jaarlijks nog steeds tientallen huisdieren aan deze ernstige infectieziekten, dit gaat in bijna alle gevallen om niet-gevaccineerde dieren.

Zolang veel eigenaren hun huisdier wel vaccineren zal het aantal ziekte-uitbraken beperkt blijven, als de vaccinatiegraad te laag wordt kunnen er weer meer ziekte-uitbraken komen. Het blijft dus belangrijk om uw huisdier wel jaarlijks te vaccineren, vooral voor uw dier maar ook voor uw omgeving.

Wij werken met moderne veilige vaccins die een langere beschermingsduur bewezen hebben en wij vaccineren alleen wat nodig is. Wilt u meer weten over het vaccinatieschema voor uw huisdier dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ons.

Ook kunt u tegenwoordig bij ons ervoor kiezen om eerst de Vaccicheck uit te laten voeren. De bedoeling van de VacciCheck titerbepaling is niet dat dieren niet meer ingeënt worden. Wel is het een goede methode om de serologische status van het dier te bepalen, waarna gericht kan worden ingeënt. Blijkt er uit de titerbepaling dat het dier nog voldoende beschermd is, dan is het onnodig om te vaccineren.
Ook voor dieren die ziek zijn –ook huid- en vachtproblemen moeten als ziekte beschouwd worden -, oudere dieren of dieren met een onbekende vaccinatiehistorie is het soms van belang om eerst te testen, zo wordt voorkomen dat het lichaam wordt overbelast als dat niet nodig is.

 

 

Gezond oud worden.

Dieren kunnen niet praten, ze kunnen ons dus niet zomaar vertellen of ze zich niet fit voelen. Pas als ze echt ziek worden zien we dat pas. Het is natuurlijk altijd beter om dit te voorkomen.

Elk jaar wordt uw huisdier opgeroepen voor de gezondheidscontrole. Hierbij let de dierenarts op verschillende zaken die iets kunnen zeggen over de gezondheidstoestand van uw dier. Zaken als gewicht, gebit, oren, huid en vacht komen aan de orde.

Het is erg handig als u zelf let op veranderingen bij uw huisdier. Als u bij uw huisdier verandering in gedrag of veranderde eetlust ziet is het belangrijk dit te melden bij uw bezoek. Wanneer daartoe aanleiding is, dan kan de dierenarts besluiten tot nader onderzoek. Wij beschikken over verschillende faciliteiten hiervoor, zoals het maken van röntgenfoto’s of het doen van bloedonderzoek.Wij willen graag dat uw huisdier gezond oud wordt en de jaarlijkse gezondheidscontrole draagt hieraan bij!

 

 

 

 
   
 
Towerweb 2006