Kliniek voor gezelschapsdieren
 
line decor
 
line decor
 
 
 
 
 

KONIJN

 

 

 • aanschaf
 • verzorging
 • voeding
 • gedrag

 

   

 

 

 

Aanschaf:

Let bij de aanschaf van een konijn goed op de conditie van een konijn. Een konijn moet er levendig uitzien. Hij moet schone heldere ogen hebben, en geen snot uit zijn neus. Verder moet je erop letten dat de voorpoten droog zijn. Sommige zieke konijnen hebben natte voorpoten doordat ze constant hun neus wassen.

Verder moet het konijn nieuwsgierig zijn. Wanneer het hok geopend wordt, moet zijn interesse gewekt zijn. Konijnen zijn van nature nieuwsgierig. Wanneer een konijn stilletjes in een hoekje zit, en niet reageert, raden wij af dit konijn te nemen.

Let ook eens op het gebit. het is vaak lastig te zien bij konijnen, maar de 2 paar snijtanden, moeten op elkaar afgestemd zijn, zodat ze op elkaar slijten, en er geen gebitsafwijkingen zijn.

Een konijn moet bij aanschaf ten minste 6 weken oud zijn. Let daar goed op, het komt nogal eens voor dat een konijn jonger is dan dat ze eigenlijk zijn. Ze worden jonger verkocht omdat ze er zo snoezig uitzien, waardoor ze ook weer beter verkopen.

 

Verzorging:

 

De volgende spullen heb je nodig voor een konijn:

 • ruime kooi, liefst van kunststof voor een binnenkonijn
 • voerbak
 • drinkfles
 • speeltjes
 • bodembedekking
 • hooi
 • goede voeding

De kooi van een konijn kan als hij binnen gehouden wordt, het liefst van kunsstof zijn. Dit is hygienisch doordat het makkelijk schoon te houden is. Op de bodem van de kooi kun je een laag kranten leggen, en vervolgens een laagje zaagsel of andere bodembedekker en daar boven op stro zodat het konijn iets te knagen heeft.

Veder kun je speeltjes in de kooi leggen. Denk daarbij aan een knaagblok, maar ook kleine kattenspeeltjes zoals een balletje met geluid, vind een konijn erg leuk.

Op wilgentakken kunnen konijnen ook lekker knagen. Je kunt ze in de meeste dierenwinkels kopen, maar je kan ze ook tijdens het snoeiseizoen buiten vinden.

 

Voeding:

Het is belangrijk dat een konijn de juiste voeding krijgt.

Het belangrijkste voer voor een konijn is hooi. Het is belangrijk dat konijnen de hele dag door hooi kunnen eten. Dat is bevordelijk voor de spijsvertering.

Verder is een goed droogvoer aan te bevelen. Wij adviseren altijd Supreme Science Selective Rabbit. (Uiteraard bij ons verkrijgbaar). Science selctive is een complete, uitgebalanceerde voeding voor kieskeurige konijnen.

Konijnen zijn vaak selectieve eters, dat houd in dat ze vaak uit een gemengd bakje voer alleen de lekkere dingen eten, terwijl ze de rest ook op moeten eten om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Science selective bevat alle essentiele voedingsmiddelen die een konijn nodig heeft om fit en gezond te blijven in 1 soort brok.

   

Als u uw konijn graag wilt verwennen met wat groenvoer, dan is het belangrijk om groenvoer langzaam te introduceren. In een opbouwende fase van zo'n 10 dagen kun je dat het beste doen. Dit om te voorkomen dat konijnen diarree krijgen.

Dit vinden konijnen lekker:

wortelen, andijvie, witlof, boerenkool, broccoli, takje peterselie, fruit, oud brood, handgeplukt gras, paardenbloem, weegbree, klaver (niet teveel) en wilgentakken.

Dit mag een konijn niet hebben:

prei, ui, bieslook, spruitjes, veel nat gras, afgemaaid gras (in verband met gistingsprocessen).

 

Verder is het natuurlijk zo dat een konijn iedere dag vers drinkwater moet krijgen.

Een drinkfles voldoet prima en blijft schoon.

 

 

 
Towerweb 2006