Kliniek voor gezelschapsdieren
 
line decor
 
line decor
 
 
 
 

BIJZONDERE DIEREN

 

 

 

Hill's top kwaliteit hondenvoer

 

 

Papegaaien

 

 • Aanschaf
 • Verzorging
 • Voeding
 • Opvoeding

 

   

 

 

 

 Aanschaf

Het is zaak dat u zich goed laat informeren alvorens een papegaai aan te schaffen. Er zijn namelijk vele soorten. Een papegaai kan ook erg oud worden. Sommige soorten zelfs 80 jaar.

Papegaaien kunnen ook erg veel en erg hard lawaai maken. En ze hebben veel aandacht nodig. Ze houden niet van drukte.

Als u een papegaai aan wilt schaffen, let dan op het volgende:

 • Je mag een papegaai alleen bezitten als ze in gevangenschap zijn gekweekt. Kweekvogels zijn te herkennen aan een gesloten voetring met het geboortejaar erop.
 • het advies is om een vogel te nemen die al zelfstandig kan eten. Het grootbrengen van jonge vogels is niet voor iedereen weggelegd.
 • verder moet de papegaai een gezonde indruk maken en goed in zijn veren zitten.
 • het is raadzaam om de papegaai bij een gespecialiseerde winkel te kopen met garantie.

 

Verzorging

Dit heb je nodig om een papegaai de juiste verzorging te geven:

 • kooi
 • goede bodembedekking
 • speelgoed
 • voerbak + drinkbak
 • takken
 • goede voeding

Bedenk bij de aanschaf van een kooi waar hij in huis komt te staan. Een papegaaienkooi neemt veel ruimte in, hij moet op een tochtvrije plaats staan, niet achter glas waar de volle zon op staat, ook heeft de papegaai behoefte aan een schuilplaats, dus zet de kooi het liefst met minimaal 1 kant tegen een muur, op een centrale plaats zodat de papegaai ook enig overzicht heeft over de ruimte waarin de kooi staat.

Houd er rekening mee dat papegaaien enorm rommel kunnen maken, ze kunnen vreselijk knoeien met eten.

Als bodembedekking kun je het beste beukensnippers gebruiken, dat stoft niet, en het maakt niet zo heel veel rommel.

Papegaaien zijn speels en leergierig. Je kan de intelligentie van een papegaai vergelijken met die van een peuter.

Je moet een papegaai voortdurend stimuleren. Dit doe je door wekelijks ander speelgoed aan te bieden, en wekelijks de inrichting van de kooi te veranderen.

Het is handig om een apart speelhoekje te hebben voor je papegaai, met klimbomen en veel wisselnd speelgoed. Ook diverse takken van verschillende diktes is goed sloopmateriaal voor je papegaai.

Het drinkbakje en het voerbakje moeten op een plaats in de kooi opgehangen worden, daar waar je hem het gemakkelijkst eruit kunt halen om te verschonen. Dagelijks moet een papegaai vers drinkwater aangeboden krijgen, maar tijdens het eten knoeien papegaaien vaak, waardoor het water van uw papegaai ongetwijfeld vaker moet worden ververst.

 

Voeding

Tachtig procent van de ziekteproblemen bij papegaaien is het gevolg van voedingsfouten.

De meeste mensen geven hun papegaai zaadmengels. Papegaaien hebben echter veel meer nodig. Zaadmengsels zijn niet gevarieerd genoeg, het vevat teveel vetten en te weinig essentiele voedingsstoffen. Ook kunnen zaden en noten bestrijdingsmiddelen en schimmels bevatten, die schadelijk zijn voor uw papegaai.

Een ander probleem van zaadmengsels is dat papegaaien selectief gaan eten, dat wil zeggen: ze eten alleen de zaden die ze lekker vinden en de rest laten ze liggen. Hierdoor ontstaan tekorten en overdoseringen van voedingsstoffen.

Ook wannneer een papegaai naast zijn zaadmengsel nog toevoegingen krijgt zoals fruit, groente, eivoer, vitamines, mineralen, kalk en dergelijke, is er het gevaar dat niet de juiste verhouding voedingsstoffen wordt gegeven.

Het beste wat u kunt doen is uw papegaai een goed pelletvoer te geven.

Wij adviseren Harrison's Bird Foods.

Elk brokje bevat alle voedingsstoffen die de papegaai nogig heeft.

Harrison's heeft een uitgebreid assortiment: Voor elke soort, grootte en levensfase bestaat er een voer, dat is afgestemd op de individuele behoeften van uw papegaai.

Voor meer informatie over Harrison's Bird Foods verwijzen wij u naar www.harrisonsbirdfoods.com.

 

 

..............

 

wordt vervolgd

 
Towerweb 2006